Hét 10 stappenplan voor een succesvolle implementatie van performance marketing

Hét 10 stappenplan  voor succesvolle implementatie van performance marketing.

 

Ik heb een paar marketing liefdes. Eén daarvan is performance marketing. Voor mij is dit extreem effectieve marketing. Niets meer of minder. De basis is het ontwikkelen van een Marketing KPI framework. In dit 10 stappenplan lees je hoe je hiermee kunt starten

 

Het creëren van een Marketing KPI (Key Performance Indicator) framework is essentieel om de prestaties van jouw marketingactiviteiten te meten, te beheren en te optimaliseren. Sounds like a plan. Maar dan wil je beginnen. Hoe, met wie en waar moet je op letten? Hieronder vind je de tien stappen:

Stap 1: Definieer je doelen en doelstellingen

  • Start met de organisatiedoelen en doelstellingen. Dit is de basis. Vervolgens bepaal je de overkoepelende doelen en doelstellingen van jouw marketinginspanningen. Wat wil je bereiken? Denk bijvoorbeeld aan omzetgroei, marktaandeel, merkbekendheid, klantretentie, leadgeneratie, enzovoort. Steeds vaker worden ook employer branding en job marketing doelen hieraan toegevoegd.

Stap 2: Identificeer de belangrijkste metrics

  • Bepaal welke specifieke KPI’s het meest relevant zijn voor het meten van de voortgang op de doelen en doelstellingen. Dit kunnen financiële KPI’s zijn (bijv. ROI, omzet, winst), operationele KPI’s (bijv. klikfrequentie, conversieratio, leads), en merk gerelateerde KPI’s (bijv. merkbekendheid, klanttevredenheid). Ga niet over één nacht ijs maar stel je vooral ook de vraag: wat zijn de deliverables van Marketing binnen onze organisatie?

Stap 3: Maak SMART-doelstellingen

  • Voor elke geselecteerde KPI, maak SMART-doelstellingen. SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Bijvoorbeeld: “Verhoog de conversieratio van de website van 2% naar 4% binnen zes maanden.” SMART maken is alom bekend maar toch ‘wagen’ weinig marketeers zich aan. Koudwatervrees? Angst om afgerekend te worden? Te weinig zicht op de marketingdaadkracht? Mijn advies: start met het SMART maken van een doelstelling waarvan je weet dat je die kunt meten en waar je op basis van ervaringen weet, wat realistisch is.

Stap 4: Identificeer meetbare segmenten

  • Segmenteer je doelgroep om inzicht te krijgen in hoe verschillende groepen klanten zich gedragen. Dit kan helpen bij het richten van de marketinginspanningen en het meten van de effectiviteit ervan bij specifieke doelgroepen.

Stap 5: Stel benchmarks vast

  • Onderzoek de huidige prestaties en industrienormen om benchmarks vast te stellen voor jouw KPI’s. Dit geeft referentiepunten om te beoordelen hoe goed je  presteert in vergelijking met concurrenten of de markt als geheel. Je vindt op het internet tal van onderzoeken, benchmarks en casestudies. Doe er je voordeel mee. En soms helpt het ook in de Boardroom om te laten zien hoe jouw team (positief) afsteekt t.o.v. de concurrentie.

Stap 6: Selecteer meetinstrumenten en -bronnen

  • Kies de tools en bronnen die je zullen helpen je KPI’s te meten. Dit kunnen webanalysetools, CRM-systemen, enquêtes, sociale media platforms en meer zijn. Maak het niet te complex. Ook hier: start klein. Werk bijvoorbeeld alle eerste 6 stappen uit voor één marketing KPI.

Stap 7: Stel rapportage- en monitoringprocessen in

  • Ontwikkel een proces voor het regelmatig verzamelen, analyseren en rapporteren van gegevens met betrekking tot je KPI’s. Bepaal wie verantwoordelijk is voor het monitoren en rapporteren van de voortgang. Vaak zijn marketeers, creatievelingen, bij wie de haren recht overeind gaan staan als het gaat over werkprocessen en rapporteren. Toch? Ik gebruik Google datastudie/ lookerstudio. Bij vrijwel de meeste organisaties, bestaat het meeste deel van de marketinginspanningen uit online marketing. Maak één keer zo’n dashboard aan of laat je hierbij helpen en je kunt tijden vooruit. Zo’n dashboard geeft je niet alleen overzicht en inzicht; het bespaart je ook tijd. Je hoeft nl. niet langere rapportages of zo te maken. Het dasboard mét jouw toelichting doet zijn werk.

Stap 8: Analyseer en optimaliseer

  • Gebruik de verzamelde gegevens om de prestaties van de marketinginspanningen te analyseren. Identificeer trends, knelpunten en kansen. Pas vervolgens jouw marketingstrategie aan om de KPI’s te verbeteren. The fun part! Betrek hierbij collega’s vanuit je organisatie of project. Collega’s waarvan je weet dat ze positief kritisch meedenken. Ze brengen je vaak op nieuwe ideeën.

Stap 9: Communiceer de voortgang

  • Houd alle stakeholders binnen jouw organisatie op de hoogte van de voortgang van de KPI’s. Dit helpt bij het creëren van betrokkenheid en samenwerking tussen verschillende afdelingen. En van jouw team met bijvoorbeeld Sales en Directie. Gebruik een leesbaar en voor iedereen interessant dashboard. Haal tussentijds feedback op. Bijvoorbeeld: zijn de rapportages relevant en duidelijk? Missen je collega’s zaken?

Stap 10: Blijf itereren

  • Een Marketing KPI framework is geen statisch document. Blijf het herzien en aanpassen naarmate het bedrijf groeit en verandert, en naarmate de marktomstandigheden evolueren.

 

Conclusie

Het opzetten van een Marketing KPI framework vergt tijd en inspanning, maar het is een waardevolle investering om uw marketinginspanningen te optimaliseren en uw bedrijfsdoelen te bereiken. Het stelt je  in staat om het effect van je geïnvesteerde marketing euro te optimaliseren. Denk je nu: dit wil ik ook maar ik heb wat inzichten en hulp nodig? Of je wilt wel starten maar je hebt gewoonweg geen tijd of de juiste systemen? Plan dan een afspraak. Dan kijken we samen hoe ik je op weg kan helpen.

Marketing en HR: een dynamisch duo

Wanneer HR en Marketing de krachten bundelen …

Cookies

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.