‘Practise what you preach’; deze column is een pleidooi om SWOCC-publicatie 41 af te stoffen en nieuw leven in te blazen. In deze digitale en vooral snelle tijden, MOET je als marketeer je merk koesteren én sturen op brand equity en brand value. Hoezo? Niet alleen wil je investeringsruimte krijgen (het is weer het seizoen van budgetten aanvragen); je wilt toch ook aantonen dat het merk financiële waarde bezit?
Zet brand equity op(nieuw) op de agenda! Met de inzichten uit deze column kom je gegarandeerd een heel eind.
In essentie: brand equity is de mate waarin consumenten bereid zijn meer te betalen voor een bepaald merk in vergelijking met vergelijkbare producten of diensten van andere merken. Brand equity ontstaat uit de percepties en associaties die consumenten hebben met een merk en omvat zowel emotionele als functionele aspecten. Een klassiek voorbeeld is de iPhone. In essentie is het apparaat uitwisselbaar met een Chinese concurrent. Maar de consument is bereid extra te betalen voor het merk, de uitstraling.
Brand equity is van groot belang omdat het merken in staat stelt een duurzaam concurrentievoordeel te behalen en relaties op te bouwen met consumenten die verder gaan dan alleen de functionele kenmerken van producten of diensten. Het wordt opgebouwd en versterkt door consistente merkpositionering, marketinginspanningen, kwaliteit van producten of diensten, klantenservice en andere factoren. Kortom, brand equity is een waardevol asset voor bedrijven en kan aanzienlijk bijdragen aan het succes en de groei van een merk.
De bepalende componenten van brand equity kunnen worden onderverdeeld in twee groepen:
Kijk hier voor het volledige model: model SWOCC
Deze vijf componenten zijn onderling verbonden en bepalen samen de financiële waarde van je merk. Kortom, iedere marketeer die serieus is over zijn/haar merk zou zich druk moeten maken over de brand equity en met name hoe je deze kunt verbeteren.
Hoe kun je je collega’s overtuigen om het belang van brand equity (en dus van jouw werk) te zien? De 7 voordelen die je in interne gesprekken kunt gebruiken om het onderwerp te adresseren:
Claim aandacht én investeringen voor brand equity!
Brand equity is een ’taai onderwerp’. Maar wel een super belangrijk thema voor marketeers, strategen en ook bedrijfskundigen. Ik zie in de praktijk dat het onderwerp niet op de Board’s agenda staat. En dat is een gemiste kans. Vanuit accountability en waarde toevoeging, is het juist belangrijk dat marketeers de brand equity inzichtelijk maken. En hierop sturen om vervolgens met de Board hierover te sparren. Want één ding is zeker: brand equity (denken) is een breed multidisciplinair thema.
door Webbedrijf.nl
Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.