Je klantreis in kaart brengen is een proces waarbij een organisatie de interacties en ervaringen van klanten met hun producten, diensten of merk in kaart brengt en visualiseert om dieper inzicht te krijgen in de klantreis. Dit doe je om te begrijpen hoe klanten de verschillende touchpoints en fasen van hun interacties met de organisatie ervaren, met als doel de klanttevredenheid te verbeteren en de algehele klantbeleving te optimaliseren. So far, so good.
Te vaak zie ik dat organisaties ook aan Customer Journey Mapping gaan doen. Zonder een plan, budgetruimte om acties uit te voeren of zonder metrics. Maar wat zijn nu de grootste valkuilen? Je leest ze (en tips om ze te omzeilen) hieronder:
Valkuil: Het is belangrijk om de Customer Journey Map te baseren op echte klantinzichten en feedback. Een veelvoorkomende fout is om aannames te maken over de klantreis zonder daadwerkelijk te luisteren naar de stem van de klant. Als je niet begint met het begrijpen van de behoeften, verwachtingen en pijnpunten van de klanten, kan de Customer Journey Map misleidend zijn en leiden tot inefficiënte strategieën. Een paar praktische tips:
Valkuil: Een andere valkuil is te veel nadruk leggen op individuele touchpoints in plaats van het grotere geheel te zien. Terwijl het belangrijk is om de interacties op elk touchpoint te begrijpen, mag je niet vergeten dat klanten een end-to-end-reis ervaren. Te veel nadruk op afzonderlijke touchpoints kan leiden tot gemiste kansen om de algehele klantervaring te verbeteren. Hoe kun je deze valkuil omzeilen? Door:
Valkuil: Het maken van een Customer Journey Map is een waardevolle oefening, maar het heeft weinig nut als er geen actie op volgt. Een valkuil is het genereren van inzichten zonder een plan om verbeteringen aan te brengen in de klantervaring. Het is belangrijk om concrete actiepunten te identificeren en verantwoordelijkheden toe te wijzen voor het aanpakken van problemen en het optimaliseren van de klantreis. Hè? Denk je misschien nu. Ja, het komt voor dat er onderzoeken worden gedaan of uitbesteed en dat de vertaling naar concrete acties niet gebeurt. Bijvoorbeeld omdat de resultaten niet strookten met de interne opvattingen of omdat er te weinig kennis in huis is om de tactische vertaling te maken. Mijn belangrijkste tip: bezint eer gij begint. Merk je als marketeer dat er weinig ruimte is voor andere inzichten, founders ‘alles’ vanuit zichzelf bezien of dat er weinig kennis of capaciteit is om met de inzichten aan de slag te gaan, stel een Customer Journey Traject dan even uit. Totdat de tijd wél rijp is.
Wil je ook starten met Customer Journey Mapping? Of ben je al gestart maar zoek je naar manieren om je brand op een relevante manier in je map te verwerken? Maak gebruik van mijn aanpakken en formats. Ik help je graag vrijblijvend op weg.
door Webbedrijf.nl
Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.