In deze blog bespreek ik (Natasja Eijsden) met Nick Janssen (Linku), Biek Lamers (Hekkelman) en Joost Verhoeven (universitair docent Universiteit Tilburg en voorzitter SWOCC) het belang van internal branding (‘groot’), de kennis bij marketeers (‘mwah’) en de voorwaarden om internal branding wél succesvol door te voeren (‘geduld’, ‘employee journey’). Er is heel veel geschreven over merkbetrokkenheid, alignment, en brand citizenship behaviors, etc. maar als ik het in dit blog heb over internal branding dan bedoel ik: ‘Internal branding is gericht op het simuleren van merkbetrokkenheid als ambassadeursgedrag door medewerkers (Burmann & Zeplin, 2005)’.
“Betrokken medewerkers en een stevig verankerde merkcultuur zijn essentieel voor het bouwen van succesvolle merken.” Een uitspraak waarvan ik geloof dat alle marketeers het volledig over eens zijn. Maar waarom zijn succesvolle internal branding trajecten eerder uitzondering dan regel? Waarom ontwikkelen we als marketeer een interne merkstrategie en komen we niet verder dan posters of een leuke gimmick? Of maken we een programma en valt het doek al naar een paar maanden? Kortom, wat zijn (om in marketing termen te blijven) de jobs to be done?
Heel klassiek, maar het belang dat directie of bestuur aan internal branding toekent is, de belangrijkste factor. “Denk bijvoorbeeld aan de ‘economische rationaliteit’ van een organisatie. Is het een kosten gedreven organisatie dan kan het als marketeer knap lastig zijn om de opbrengsten van medewerkersbetrokkenheid te duiden, aldus Joost. Ik denk persoonlijk dat de skills en kennis van de marketeers een belangrijk voorwaarde zijn voor succes.. Ben je als marketeer in staat om ideeën over merkbetrokkenheid en ambassadeursgedrag bij de organisatie goed over de bühne te krijgen? Denk hierbij aan skills zoals organisatiesensitiviteit en oprecht kunnen luisteren naar collega’s. Maar ook concrete kennis van gedragsverandering is noodzakelijk. Biek: “Je bent als marketeer meestal al langere tijd bezig met het vormgeven van het merk en hierdoor loop je vooruit op de rest van de organisatie. Besef dat jouw collega’s niet bij het ontwikkelingsproces betrokken zijn geweest en tijd moeten krijgen om het merk te laten landen”.
Je hebt je directie aligned, je vormt met HR een goed team en de planning is gemaakt. En toch gaat het programma niet vliegen. De drie meest voorkomende ‘killers’ van net opgestarte internal branding programma’s zijn:
Eén of wellicht alle drie herkenbaar?
door Webbedrijf.nl
Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.