Wanneer HR en Marketing de krachten bundelen …

Elke organisatie is uniek, maar de vragen die HR en marketing krijgen zijn uniform. Want waar je ook werkt, vragen zoals ‘hoe krijgen we de organisatie in beweging’, of ‘het team lijkt niet te begrijpen dat het tijd is voor doorpakken’. De eerste stap naar gedragsverandering begint met het verleggen van je focus. Hoe krijg je de mensen die je in beweging wilt brengen in een mentale houding van ‘willen’ in plaats van ‘moeten’? Door je te verplaatsen in hun situatie. En dat doe je samen. HR & marketing. In deze column zoomen wij daarom in op de manier waarop HR en marketing effectiever kunnen samenwerken om de hele organisatie te betrekken en enthousiasmeren voor hun initiatieven.

We zien daarbij twee stappen:

Stap 1. Bespreek wat de gezamenlijke communicatiedoelen zijn, wie de stakeholders zijn en manieren waarop je de boodschap over kunt brengen. Kleinschalig onderzoek onder een aantal mensen of team helpt om je idee te toetsen.

Stap 2. Stel je nieuwsgierig op en ga met een lerende houding in gesprek met de mensen waar je iets mee wil bereiken. Zo krijg je een goed beeld wat er speelt en hoe je mensen kunt activeren. Als je goed luistert en de juiste vragen stelt, dan geven zij zelf de juiste antwoorden op jouw vragen. Natasja: “Ik ben groot voorstander van kleinschalig, kwalitatief onderzoek. Start met korte interviews met een groep medewerkers en leidinggevenden. Zoek daarbij de diepte op; luister en stel heel veel open vragen”.

Bewustwording is de stap naar gedragsverandering

De samenwerking tussen HR en marketing draait vaak om gedragsverandering binnen de organisatie. Stap in de schoenen van je collega’s en bedenk wat het voordeel voor hen is. Bijvoorbeeld, organiseer een bijeenkomst en presenteer met storytelling hoe persoonlijke ontwikkeling bijdraagt aan succes. Gebruik lessen van James Clear’s Atomic Habits om kleine veranderingen om te zetten in grootse resultaten. Maak elk nieuw initiatief klein en behapbaar. Bij Linku introduceerde Nick ‘champagnedoelen’. “Elk leerdoel wordt gevierd onder alle collega’s met champagne of een fles Celebrations, als chocolade meer je ding is”.

Hoe ga je om met weerstanden?

Die zijn er altijd en die kan je niet uit de weg gaan. Draai de rol om. Welk bewijs hebben anderen nodig om in jouw idee te geloven? Stel die vraag. Op die manier betrek je hen bij het bedenken van stappen in de juiste richting. Op die manier creëer je een mindset van moeten naar willen. Want als je bijdraagt aan de richting, dan vecht je ook voor die richting op momenten dat HR en Marketing er niet zijn. Een anekdote, een waargebeurd verhaal of het succes van een beïnvloeder op de werkvloer draagt bij aan gedragsverandering. Vergroot dat.

Een lerende bedrijfscultuur

Tegen wie wordt er op gekeken in de organisatie…Vraag rond tijdens de lunch of de koffie-momenten. Er zijn altijd boegbeelden of teams die de organisatie cultureel leiden. Deze cultuur is bepalend voor hoe activiteiten worden ingericht. Welke signalen pik je op? Wanneer ben je hier op kantoor? Zijn er alleen parkeerplaatsen voor de directie? Staan de deuren bij iedereen open? Welke dynamiek heerst er op de werkvloer? Is dit bij elk team gelijk? Natasja: “Ik let op deze ‘kleine’ dingen/ signaleren en ik kijk ook of er reuring is op de gang of in de kantoortuin”. Je oren moeten altijd afgesteld zijn op dit soort signalen. Wat is de rode draad door alle gedragingen in de organisatie?

Gedragspsychologie in je toolbox

Trainingen in gedragspsychologie helpen je jouw mensen beter te begrijpen. Wat maakt het dat ze de ene keer ‘ja’ zeggen en de andere keer ‘nee’. Onderzoek waar dit vandaan komt en vind factoren die mensen een bepaalde richting op sturen. Duik in de context van de ander en ontdek welk verhaal zij nodig hebben om in beweging te komen. Het is net als een piloot in de cockpit zonder training. In het begin weet je niet aan welke knoppen je moet draaien om het vliegtuig überhaupt in beweging te krijgen. Maar met gedegen training en veel ervaring vertel jij iedereen precies hoe alles werkt. Dit is ook mogelijk met gedrag op de werkvloer. Je moet alleen weten aan welke knoppen je moet draaien.

Begin klein

Werk met taskforces, innovatieteams, kernteams of projectgroepen. Het gaat erom mensen bij elkaar te brengen en bij elkaar te houden. Hierdoor zorg je ervoor dat zowel HR en Marketing samen optrekken en beïnvloeders en beslissers actief betrokken worden bij het ondersteunen van nieuwe initiatieven.

Betrek daarna de hele organisatie en focus op de mensen die willen

Wanneer HR en Marketing actief samenwerken door hun kennis over mensen, hun achtergrond en context samenvoegen met de expertise van marketing om in te spelen op die informatie, dan ligt er een mooie toekomst in het verschiet voor jouw organisatie. Breng je communicatiedoelen samen, duik in de wetenschap van menselijk gedrag en heb continue aandacht voor de bedrijfscultuur om de organisatie naar een hoger niveau te tillen. Zoals Nick en ik het zien: breng verschillende expertises en perspectieven samen en je hebt de sleutel tot succes in handen.

Marketing en HR: een dynamisch duo

7 Inzichten om brand equity op de management agenda te krijgen

Brand equity is een ’taai’ onderwerp. Totaal niet creatief. Maar financieel gericht. Het sturen op brand equity brengt je als organisatie, ondernemer én marketeer verder. Je kunt niet solo aan de slag met brand equity: daarvoor is het een te breed onderwerp. In deze column lees je 7 inzichten om je collega’s te overtuigen om samen met jou te werken aan het vergroten van de brand equity van jullie merk(en).

Cookies

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.